Van Nalangvillage to Phokara
Blijf op de hoogte en volg Mirjam
03 December 2006 | Nepal, Kathmandu
Wooohhh,heerlijk weer in Phokara. Het zonnteje hangt weer hevig te branden, het meer ligt er als een spiegel bij en het is heerlijk rustig op straat. En dit meisje zit geconcentreerd te typen in een internetcafe en wil niet te veel naar buiten kijken en daar de mensen zien die daar heerlijk in een bootje op het meer dobberen.Wat heb ik het zwaar....zucht...
Eergister om 05:30 opgestaan om onze tassen te pakken en daarna een ontbijtje te scoren in het resort. Daar werden we al opgevangen door onze goeie ouwe Meg die ons weer rijkelijk voorzag van ontbijtgeneugden. met volle magen om kwart voor zeven een start gemaakt in de afdaling. we hadden een prachtig uitzicht. We zaten boven de wolken en de ohhh's en ahhh's bleven maar komen.Op een gegeven moment kwamen we in de mist. Dit was machtig. In de jungle, gehuld in de mist, allemaal erg geheimzinnig/mysterieus .We waanden ons in een film van Indiana Jones, een expeditie op zoek naar.....Het was heerlijk. hier en daar was het wat glad en zo af en toe werd de stilte doorbroken door...zzzzzippp..grmmbl.., en ..he,waarom val jij nou nie?
We liepen stug door, we hadden een strak tijdschema. Na anderhalf uur bereikten we de bushalte. Vandaar uit konden we een bus pakken naar M.Bridge en als die niet kwam dan moesten we alles aanhouden wat voorbij kwam en ons mee kon nemen.we hadden het geluk dat er een minibusje stopte maar deze bleek echt al propvol te zitten. Nu wil het geval dat de Nepalezen het woordtje propvol, of we-kunnen-er-echt-nie-meer-bij niet kennen en vervolgens werd een klein nepalees vrouwtje nog net iets meer tegen het raam aangedrukt en ja hoor we pasten erin.Onder de de indruk van dit alles, spuide ik spontaan al mn geleerde nepaleze woorden en al snel had ik het reuze naar mn zin in het busje,balancerend op -1-bil en me stevig vasthoudend aan een aangbracht handvat int dak vd auto.???..hier was over nagedacht. Bij de brug aangekomen,hielden we samen met een Nepalees een vrachtwagen aan die ons naar plaats van bestemming bracht.
Een jubelstemming overviel me.Dit was top.Ruim binnen de tijd en op wat voorn manier.Heerlijk zo dit openbaar vervoer.Na een drie kwartier kwam de bus vanuit Kathm.aan en werden we weer herenigd met een groot deel van de vrijwilligersgroep.Samen reiden we verder af naar Phokara waar de rest vd groep ons zou verwelkomen. Want jawel...het is weer een speciaal weekend. we hebben een 3tal weken geleden lootjes getrokken en vanavond gaat het heerlijk avondje van sinter klaas komen. helaas ligt er ondertussen een met voedselvergiftiging int ziekenhuis maar hopelijk kan ze er toch bij zijn.We konden evt. daar int ziekenhuis ook sint vieren.We gaan het zien.
Eenmaal in Phokara werden we overspoeld door de verhalen van iedereen over hun werkplekken en het was machtig om te horen en te zien hoe enthousiast iedereen is.Ook wij konden niet wachten met onze verhalen en al snel werd er heel wat afgekletst en gelachen.Iedereen vind zo langzamerhand,net als ons, zijn draai en daarmee begint het ook steeds leuker te worden.Verhalen over dat een kindje naar voren geroepen wordt en deze vlak voordat hij het bord bereikt nog een flinke rochel opsnuift en deze redelijk tegen de voeten aan legt van de leraar. Dat het elkaar aframmelen,omdat de een niet oplet,vrij normaal is overal en dat er zo af en toe op mysterieuze wijze een leraar verdwijnt waardoor er een extra klas opgevangen moet worden.
De een heeft een klas van vijftig de ander van max. acht....??!!!..grmmbl...deze zitten dan prinsheerlijk int zonnetje opt schoolplein hun lessen te maken en te volgen.Willen A. en ik dit proberen,dan zijn we waarschijnlijk in -1- oogopslaag heel de klas kwijt. De kids springen gelijk in bosjes en achter heuvels om nog eens flink te urineren en dan rijst de vraag hoeveel ervan terug zouden komen naar de twee grote beteuterd kijkende westerlingen.
Om toch nog even terug te komen op ons leven in Dading,welk misschien wat interessanter zal zijn dan de brasverhalen in het luxere leventje hier beneden in Phokara.
we hebben een nieuw rooster gekregen. het is de bedoeling dat er altijd -1-van ons meedraait met een leraar en dat de ander een les alleen draait. Dit was een goed idee althans iedereen knikte overtuigend "ja" of zat er misschien toch nog een scheef knikje in naar links of naar rechts dat we niet in de gaten hebben gehad want na anderhalve dag zo gewerkt te hebben gaven de twee engelse leraren aan dat het samen lesgeven niet echt nodig was. wij hadden daarop weer een mijn-broek-zakt-af moment.Maar ook wij worden makkelijk.Je kijkt elkaar aan,haalt je schouders nog eens op en zegt;" Dan niet!!!" en sjokken dan gezamelijk naar onze volgende les. We hebben nu een weekje samen les gegeven en eigenlijk is dat best lekker. We proberen van alles te verzinnen en bereiden de lessen daarmee redelijk voor. er worden liedjes gezongen, woordzoekers en crosswords gemaakt opt bord en de kinderen doen zo nu en dan wanneer het enigszins begrijpbaar is enthousiast mee. hebben ze het eenmaal door dan zijn ze niet meer te stoppen >Op z'on momenten zien we dan al snel een nepalees lerarenhoofd zijn hoofd naar binnen steken.Op een bijna fluisterende manier wordt de klas tot stilte gemaand wat dan ook daadwerkelijk z'on 5 min lukt.
Aankomende week willen we een andere techniek proberen. Wat??/...nog niet helemaal duidelijk. maar het moet anders dan waar we tot nu toe mee bezig zijn. er moet een soort andere lesmethode voor de leraren bedacht worden zodat zij meer plezier krijgen in het les geven zelf en daarmee ook de kinderen. dit moeten we nog eens goed uitdenken.
Er is nog zoveel te vertellen maar ik zit nu al weer in tijdnood. We gaan toch sint vieren in het ziekenhuis en moeten zo rap vertrekken. Ik kan wederom mijn verhaal niet afmaken terwijl ik hier toch al twee en een half uur zit. Triestig he???
Ik verwijs jullie daarom nog even door naar de site van Annelies die weer wat meer omschreven heeft. "Annelielies.waarbenjij.nu"
Dikke kussen aan allen en tot snel.
12 a 13dgn
03 December 2006 - 11:41
Hans :
snel je verhaal doorgelezen wilde je als oudste broer deze keer het eerste begroeten leuk dat je het zo naar je zin heb de groeten aan iedereen die je kent dat is onder tussen bijna heel nepal. zit nu al een week in mijn nieuwe huis (lemen hut in stadhagen ) nog veel plezier
je broer hans
weer derdes -
03 December 2006 - 20:05
Sint En Piet:
fijne sinterklaasavond,
ben je wel lief geweest?
sint en piet -
03 December 2006 - 20:27
Carla:
Hoi, heb gehoord dat je mij probeerde te bellen.Weer niet bereikbaar dus.Sorry.Zo te horen heb je er nog erg veel lol in. Leuk!!!!!
Heb nog geprobeerd naar de site van annelies te gaan. Kan hem niet vinden. Blijf het proberen.
Dikke kus -
03 December 2006 - 20:53
Kerstman:
ben de 6de en heb jou verlanglijstje niet ontvangen
Groetjes uit het koude noorden -
05 December 2006 - 10:47
De Enige Echte Sint:
vandaag is de dag dat ik bij jouw langs zou komen maar daar is echter iets tussen gekomen
na mijn oor eens te luister hebben gelegd hoorde ik ineens een specht
die kon mij vertellen dat ik misschien beter maar eens kon bellen
toen ik hoorde dat je er een jaartje tussen uit was getrokken kreeg ik ineens nog meer blonde lokken
de cadeautjes bewaar ik wel tot volgend jaar want dan heb ik voor jouw nog wel noten op mijn snaar ik wens je het aller beste daar en misschien tot volgend jaar
de SINT -
06 December 2006 - 12:50
Ingrrrrrrrid:
Nog wat gemerkt van Sint in Katmandu? Schijnt dat hij op een rood wit blauw geschilderde olifant binnen gehaald wordt!
Wat wordt je volgende excursie?
Plezier in lesgeven heeft meestal betrekking op de te bereiken lesdoelen. Bedenk wat je wanneer je wilt bereiken, en pas daar je lesstof op aan. Wees streng en consequent, totdat de regels voor iedereen duidelijk zijn!
Zo dat was serieus..
TOk -
08 December 2006 - 10:23
Marloes..:
ik vraag me toch af hoe het met je typ-tempo is gesteld:)
mooie cadeautjes gekregen van de sint? vast wel..
liefs xx moes -
12 December 2006 - 11:20
Age:
het lijkt me een mooi land als ik de foto's zie met een gelukkig meisje in de bergen zal alles nog een s goed lezen en bekijken maar vooral eerst een zalig kest en al vast een gelukkig nieuw jaar -
12 December 2006 - 20:24
Pa En Ma:
je broers en zus zijn ons voorgegaan met het invullen van de reacties op je schrijven. Telkens genieten we weer van je positieve instelling op dingen die niet altijd zo soepel lopen. (onze inschatting) Je stem weer even te horen vonden we fijn.Sinterklaasfeest hebben we gevierd met:Tessa, Shannen, Nick, Sander en Jolien. Heel gezellig aan de grote tafel met uiteraard pepernoten, marsepein, schuimpjes en warme chocolade maar dat laatste was niet nodig vonden ze.Alle Sint-spullen zijn nu weer verhuisd naar het zoldertje.De kerstspullen zijn nu aan de beurt. De grote krans kunnen we op het moment helaas geen plekje voor vinden wel het stalletje ook leuk.Mir deze kerst zonder jou we zullen je missen.Nepalese kerst weer eens wat anders .Geniet ervan kind. We klimmen nog weleens in de telefoon (figuurlijk ) Een dikke knuffel. -
14 December 2006 - 07:13
Maycke En Geert:
we volgen je avonturen vanuit truzement
prettige feestdagen en tot schrijfs -
15 December 2006 - 17:15
Montain Bike Maat:
ja zondag gaat het weer gebeuren maar dan voor de eerste maal zonder jouw het zal voor mij niet mee vallen kan ik niet meer uit de wind rijden als ik achter je zit maar goed we zullen het beste er van maken. we zullen je wel missen zowel in het veld als aan tafel maar we zullen er een op je drinken hoor en misschien wel twee ook .Voor de rest ik zal en zorg goed voor je fiets hoor heb hem of is het haar na laten kijken de plaatselijke fietse maker kon zien dat daar wel een groot atlete op moest hem gezeten met zulke grote verzetten maar voor de rest heb ik niet meer zo veel te melden maar ik zal je nog wel een verslag sturen van dit werelds gebeuren ik wens je het allerbeste alle goeds prettige kerst dagen een goed uit einde en zeker een goed begin .
maar beloof je wel dat je voorzichtig zal doen met die dagen
16 December 2006 - 14:38
Marianne:
Heb je een fijne sinterklaas gevierd?
Hier zijn de kids weer straalverwend natuurlijk.
Bevalt het je daar nog een beetje als lerares?
Kun je de kids nog een beetje aan?
Nou heel veel plezier nog en vast een hele goede kerstdagen en een goed uiteinde van het jaar , en natuurlijk een heel mooi begin van het jaar.
Veel geluk
Liefs Jhon & Marianne